Skip to content

Udbrændthed og stress

Stress er et alvorligt og tiltagende problem i vores moderne samfund – et produkt af samfundets stigende krav til både voksne og børn; i skolen/på arbejdet og hjemme i familien.

Mange af mine klienter beretter om, at de har været udsat for massive organisatoriske ændringer på deres arbejdsplads med alvorlige konsekvenser. De er blevet flyttet rundt, fusioneret eller er sammenlagt og har fået ødelagt velfungerende arbejdspladser. Forandringer, som er kombineret med øget effektivisering og for lidt tid til den enkelte medarbejders kerneopgaver.

Desuden fortæller mange af mine klienter, at de konstant har dårlig samvittighed overfor børnene, som burde hentes tidligere og have mere voksenkontakt. De føler, at de burde lave mad fra bunden og altid have hjemmebag i fryseren, hvis der kommer gæster; burde have overskud til at høre på veninder og kollegers problemer og bekymringer; burde hjælpe naboen; burde have overskud til at dyrke motion og lære mindfullness. Hvis man ikke kan klare alt det, oplever mange, at der er noget galt med dem.

De stresstruede prøver at følge med, men man mister langsomt overblikket og bliver dårligere til at træffe beslutninger og til sidst knækker filmen. Stress i mindre doser kan være nyttigt, når du skal præstere ekstra meget i en kortere periode. Vi kender alle følelsen af, at ting i perioder kan være svære at overskue – noget der forstyrrer og presser, når hverdagen bliver for travl. Det er, når stress bliver en vedvarende tilstand, at det kan føre til alvorlige psykiske lidelser bl.a. depression og angst.

Stress kan ramme os alle og ofte når vi mindst venter det.

De følelsesmæssige reaktioner på stress kan være angst, tristhed, vrede, hjælpeløshed, håbløshed og usikkerhed m.m. Samtidig ses ofte koncentrations- og hukommelsesvanskeligheder og problemer med at bevare overblikket. De fysiske symptomer er ofte hovedpine, svimmelhed, mave-tarm problemer, søvnløshed, indre kropslig uro og tankemylder.

De fysiske konsekvenser af vedvarede stress kan indvirke på nervesystemet, hormonsystemet, hjerte-kar-systemet og immunsystemet, hvilket betyder, at det ofte er fysiske symptomer, som får folk til at søge læge.

Hvis du har oplevet et stress niveau, der er for højt, skal du hurtigst muligt søge læge – hellere for tidligt end for sent.

At komme sig over stress er hårdt arbejde, og det kan tage lang tid. Bliver man alvorlig ramt af stress, kan det være nødvendigt med en længere sygemelding og en gradvis tilbagevending til arbejdet. Det er vigtigt, at der er et samarbejde med arbejdspladsen i denne fase, da der også skal ske nogle ændringer her, så man ikke havner i samme situation igen.

Jeg kan hjælpe dig med at finde tilbage til dine grundlæggende værdier, således at du igen kan finde dit fodfæste. Vi kan sammen undersøge de belastninger, som har ført til din nuværende tilstand og fremadrettet blive klogere på nogle ting, så man lærer at blive opmærksom i tide.